Daitoryu Aiki Jujutsu Bokuyokan
Shinki Rengo Logo

Text: Michael Daishiro Nakajima, Shihan

Stilul Daitoryu Aiki Jujutsu Bokuyokan a fost fondat în august 1995 de către Shihan (= cel mai înalt nivel de maestru în Daitoryu Aiki Jujutsu) Katsumi Yonezawa (1937-1998). Bokuyokan este numele dojo-ului său din Muroran (Hokkaido/Japonia) și înseamnă „casa pășunei oilor” (Psalmi!).

Daitoryu Aiki Jujutsu a fost adus la o mare prosperitate în timpurile moderne de către Sokaku Takeda (1860-1943). Originea acestei arte marțiale nu este încă clară. Se pare că Sokaku a fuzionat tradițiile de arte marțiale ale Takeda-Han (=Principatul) și Aizu-Han unde a trăit. Profesorul său principal în această arte marțiale (pentru că a învățat și multe alte arte marțiale) pare să fi fost tatăl său Sokichi. Dacă tatăl său adoptiv Tanomo Saigo (reprezentantul prințului Aizu) l-a învățat artele secrete ale lui Aizu-Han și dacă cât de intens, nu este clar până în prezent.

Unul dintre principalii studenți ai lui Sokaku a fost fondatorul de mai târziu al Aikido, Morihei Ueshiba (1883-1969). Totuși, și-a părăsit profesorul devreme și a urmat propriul drum. Printre puținii studenți principali care au rămas cu Sokaku până la sfârșit și și-au învățat pe deplin Aiki Jujutsu a fost Kodo Horikawa (1894-1980), care a fondat ulterior stilul Kodokai. Yonezawa Shihan este unul dintre principalii studenți ai acestui kodo. El a aparținut Kodokai de zeci de ani până când a primit titlul de Shihan de la succesorul oficial al lui Kodo Horikawa, maestrul Yusuke Inoue. Din diverse motive, a părăsit Kodokai și a format o nouă organizație care își propune să fie mult mai cosmopolită. El crede, de asemenea, că zilele în care se ține fie de aikido, fie doar de daitoryu s-au încheiat. De asemenea, ne încurajează pe noi, practicanții de aikido, să le urmăm pe ambele și să găsim o mare sinteză bună. Din experiența mea personală, Aikido și Daitoryu se completează foarte bine.

Asemănările cheie dintre Daitoryu și Aikido sunt principiul Ki și moliciunea Shite (cel care execută tehnica), Ki în Daitoryu fiind folosit în mod deosebit la începutul unei tehnici. Diferența dintre Daitoryu și Aikido constă în modul în care conduci atacatorul. În Daitoryu, acest lucru este condus de la început în starea de a nu putea ataca, care nu trebuie relaxată până la sfârșitul unei tehnici, adică până la aruncare sau până când ții.

Prin urmare, Daitoryu pune un accent deosebit pe antrenamentul cum să conducă atacatorul la această stare de blocare chiar la începutul atacului. La fel ca în Aikido, sincronizarea, pârghia și îndrumarea (de obicei mult mai mici decât în ​​Aikido) joacă, de asemenea, un rol decisiv pe lângă Ki. Întreaga chestiune este apoi descrisă ca „conducând pe Aiki înăuntru”. În Aikido, pe de altă parte, atacatorul este de obicei condus primul, astfel încât să fie aruncat dezechilibrat, pentru a-l ține sau arunca în cele din urmă cu ajutorul unei tehnici de pârghie, prin care ar trebui să rețineți că o plumbă în ansamblu trebuie să fi animat cu Ki pentru a arunca pentru a ajunge la punctul culminant.

Un alt semn distinctiv al Daitoryu este o cale dreaptă în jos atunci când este aruncat. În general, tehnicile Daitoryu sunt mai drepte și mai directe decât tehnicile Aikido. Dacă ai practicat Aikido de mulți ani, trebuie să-l regândești temeinic, dar dobândirea tehnicilor Daitoryu nu este prea dificilă, cel puțin în stadiile incipiente.

Sediul (= So-Honbu) al școlii Bokuyokan este în Muroran. Fiul lui Yonezawa Soshi Shihan, Hiromitsu Yonezawa, este liderul general (= Soke) al stilului Bokuyokan. Takako Yonezawa acționează ca secretar general, văduva lui Yonezawa Soshi Shihan. Stilul Bokuyokan are în prezent principalele sale ramuri (= Jun-Honbu) în SUA și în Europa. Directorul general (= Jun-Honbu-Cho) din SUA este Tim Tung Shihan, în prezent al 9-lea Dan, care din Europa este Michael Daishiro Nakajima Shihan, în prezent și al 9-lea Dan. Filiala națională se numește So-Shibu, asociația individuală Shibu.
Un curs complet de Bokuyokan are loc din nou și din nou, fie în Japonia, fie în Germania sau în SUA.