Aikido Shinki Rengo
Shinki Rengo Logo

Text: Michael Daishiro Nakajima, Shihan

Ceea ce s-a spus despre Budo în general, se aplică și în general și mai ales la Aikido. S-ar putea spune chiar că în Aikido spiritul budo a atins un nou punct culminant.

Aikido a apărut din tehnicile de luptă neînarmate ale erei samurai, numite jujutsu (= artele soft). Unele dintre ele au completat doar artele armelor dure. Pe de altă parte, au fost dezvoltate deliberat într-un spirit „pacifist”, ca să spunem așa, ca alternativă la sabie, pentru a nu ucide. Principatele rivale (= Han) și-au dezvoltat fiecare propriul jujutsu și le-au cultivat mai mult sau mai puțin ca arte secrete. Acest lucru este valabil mai ales pentru Aiki-Jujutsu, care a fost cultivat în Takeda-Han timp de secole și ulterior transmis lui Aizu-Han. Numai samuraii superioare și doamnele de la curte aveau voie să o învețe. Sokaku Takeda a fost cel care a stabilit această artă marțială ca Daitoryu Aiki Jujutsu în epoca post-samurai.

Aikido a fost sistematizat în forma sa actuală în jurul anului 1930. Fondatorul a fost Marele Maestru (O-Sensei) Morihei Uéshiba. Era un maestru al mai multor tipuri de Budo și mai ales Aiki-Jujutsu, pe care îl învățase de la Sokaku Takeda. În același timp, era profund religios și căuta secretul ființei. Prin contactul cu secta șintoistă modernă „Omotokyo” (= învățătură despre marea origine) și printr-un fel de experiență mistică a ajuns la convingerea că acest secret este iubirea divină infinită. Și a căutat să facă din arta lui un mod de a exprima această credință. Așa a devenit Aiki-Jujutsu „Aikido”. Numele Aikido a fost folosit pentru prima dată în 1942.

„Ai” înseamnă întâlnire și armonie. „Ki” este un termen foarte extins. În raport cu oamenii, Ki înseamnă forța sufletească-spirituală care mișcă corpul. Cei care practică serios Aikido experimentează treptat în ei înșiși ceea ce înseamnă. Aikido înseamnă așadar: Ki – distructiv – al atacatorului ar trebui să fie conectat cu al cuiva și adus în armonie cu ajutorul tehnicii de luptă. Desigur, acest lucru necesită o abilitate mult mai mare decât simpla respingere a atacatorului, indiferent dacă acesta este rănit.

Ki-ul nu este prezent doar la oameni, ci și în întregul cosmos ca energie vitală primordială. În hinduism este cunoscut sub numele de Prana. În Evul Mediu, Sfânta Hildegard von Bingen a inventat termenul „viriditas” (= putere verde) pentru aceasta. Este important să fim uniți cu această energie vitală primară. Îl numim în origine „Shin-Ki” (= Ki divin).

Aikido Shinki Rengo

Aikido Shinki Rengo este una dintre cele trei sub-organizații ale Shinkiryu Aiki Budo. Rengo înseamnă „federație”.
Scopul lui Aikido Shinki Rengo este mai presus de orice unitate cu Shinki, ca și Shinkiryu Aiki Budo în ansamblu.
Caracterul de bază al practicii noastre ar trebui, așadar, să nu fie doar – destul de justificat – rigoarea minții și antrenamentul budo, ci și atmosfera iubirii. Trebuie să ne transformăm în iubire, adevărata putere, așa cum a spus Maestrul Uéshiba.

În general, obiectivul Aikido Shinki Rengo poate fi prezentat în următoarele trei puncte:
Artă marțială eficientă ca Budo, mișcare dinamică ca principiu al naturii și unitate cu Shinki ca forță cosmică primordială a vieții, aceasta din urmă fiind elementul central.